Slovo „mýtus“ se kdysi vázalo především k pohádkám, legendám a pověrám, a dnes proniklo i do oblasti stravování. Jejich původem bývají nejčastěji média (časopisy, televize ), která jsou čím dál více zaplněná diskusemi o nejrůznějších dietách, „správných“ stravovacích návycích apod. Jsou však všechna tato doporučení jednoznačně blahodárná a nepochybně vedou k vytouženému cíli?
Mýtus první: Po pečivu a knedlíkách se tloustne
Pečivo a knedlíky, stejně jako ostatní výrobky z mouky (cereálie, těstoviny apod.) jsou bohaté na uhlohydráty, což je jedna ze základních živin, které organismus potřebuje ke správné funkci. Samy o sobě zase tolik kalorií neobsahují, ovšem bývají konzumovány s tučnými přílohami (marmelády, tučné omáčky atd.) a právě ty kalorickou hodnotu celého násobně pokrmu zvyšují. Omezením pečiva tedy kalorie nijak zvlášť neušetříme. Mnohem účinnější je vybírat si lehčí přílohy k nim.
Tip: To, co především způsobuje přírůstek na váze, je větší energetický příjem než výdej. Každá dieta by tedy měla být doplněna fyzickou aktivitou.
Mýtus druhý: Ovoce se nesmí po jídle
Ovoce dodává stejný počet kalorií před jídlem i po něm, takže to, kdy jej konzumujeme, nemá na celkový kalorický příjem žádný vliv.
Ovoce před jídlem ovšem jednu výhodu má – díky vysokému obsahu vlákniny a vody rychle navodí pocit sytosti, takže nám stačí už jen menší porce dalšího chodu.
Tip: Do pestré a vyvážené diety patří zhruba tři kusy ovoce denně, a to kvůli vysokému obsahu vitamínů a minerálů.